Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Emissieklasse en milieuzones

Vraag gesteld door op 16 mei 2021

Ik wil een VW camper kopen. De meeste campers rijden op diesel. Vanaf welke emissieklasse voorkom ik dat ik milieuzones in Nederland en in Duitsland niet mag inrijden? Hoe zijn de regels in andere EU-landen? Kan ik door (laten) inbouwen van een roetfilter bij een lagere emissieklasse alsnog milieuzones in? Zo ja, hoeveel kost het om een roetfilter te laten inbouwen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een VW camper op diesel maar u vraagt met welke emissieklasse u aan de veilige kant van de streep zit wat betreft opgeworpen milieuzones.

Een camper met euroklasse 3 kán met een goedgekeurd KBA gecertificeerd roetfilter de voor Duitsland gewenste groene sticker opleveren. De firma DLS in Dordrecht levert filters van het Duitse merk JHS. Die voldoen aan de eisen van de KBA (Duitse RDW). Alleen de emissieklasse blijft echter Euro 3. Het verschil tussen Euroklasse 3 en 4 is immers méér dan alleen de roetuitstoot. Het gaat ook om HC en NOx en daarom zal de emissieklasse zoals vermeld op het kenteken niet van 3 naar 4 gewijzigd worden. Uiteraard zal het roetfilter een positieve bijdragen leveren wat betreft de fijnstofuitstoot maar gaat de RDW de emissieklasse niet wijzigen. Een beeld van de kosten heb ik niet maar kunt u wellicht via de bovenstaande aanbieder opvragen.

Duitsland bijvoorbeeld is bezig met een blauwe sticker die toegang geeft aan voertuigen met emissieklasse Euro 6, ruwweg voor de generatie dieselauto's vanaf 2015. De blauwe sticker laat langer dan verwacht op zich wachten maar lijkt wel te gaan komen. Als de blauwe Euro 6 sticker er eenmaal is zal het vermoedelijk nog een poosje duren voordat de groene sticker (Euro 4-5) geweigerd zal worden. Steden als Stuttgart en München pleiten er al geruime tijd voor tijdens smogrijke dagen uitsluitend de blauwe sticker voertuigen toe te laten. Maar met een Euro 4 of 5 camper komt u eigenlijk in Europa geen beperkingen tegen om toch recreatief met de camper op pad te gaan. Dat kan ook prima met Euro 3 zoals zoveel camper bezitters, maar ben je in de groot stedelijke gebieden in vooral Frankrijk en Duitsland niet welkom. Dan moet u toch wel overwegen om minimaal naar Euro 4 te gaan.

Zie aanvullend Milieustickers en milieuzones in Europa