Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dieselmotor vervangen

Vraag gesteld door op 2 mei 2021

Ik heb een oude kampeerbus met een dieselmotor. Die is vervuilend. Ik denk erover de motor te laten vervangen door een nieuwere dieselmotor, of een benzinemotor. Wat zou die vervanging ongeveer gaan kosten? De bus (een VW T4 California) rijdt goed en heeft 350.000 op de teller.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een VW T4 California kampeerbus en u overweegt de montage van een nieuwere en schonere generatie motor. U vraagt naar de kosen.

De T4 is in productie geweest van 1990-2003. Ik weet niet om welk bouwjaar en motortype het hier gaat maar wanneer u een schonere generatie motor zou willen laten plaatsen, dan moet u al gauw denken aan een generatie dieselmotor die voldoet aan de emissieklasse 4 vanaf ruwweg 2006 mét roetfilter. Dan hebben we het over een generatie dieselmotor die afkomstig moet zijn van de T5 serie van na 2003. Die motorische generatiekloof is zodanig dat met alle toebehoren als motorelektronica, aandrijflijn, ophanging, brandstof en uitlaatsysteem het veel te complex gaat worden om dat passend te krijgen in een T4. En een benzine motor in een van oorsprong dieselauto wordt al helemaal een toer. Een inschatting van de kosten is lastig maar vermoedelijk overschrijdt dat de huidige waarde van deze kampeerbus.

Daarbij komt ook dat de typegoedkeuring ongewijzigd blijft. Dus de emissieklasse van uw auto zal niet zomaar ineens door de RDW gewijzigd gaan worden in een paar klasse schoner en toegang bieden tot milieuzones die voorheen voor u werden gesloten. U moet dit goed bedoelde idee echt als een onmogelijke missie beschouwen. Deze auto vertegenwoordigd een tijdsbeeld van een bepaalde generatie diesels die door steeds strengere emissie eisen inmiddels inderdaad nogal gedateerd zijn. Maar verder gewoon nog altijd overal welkom, behalve binnen met name Duitse en Franse stedelijke milieuzones bij vakantietripjes. Maar een paar generaties jongere benzine- of dieselmotor is technisch en daarom financieel geen haalbare kaart.