Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cup geluid autobanden

Vraag gesteld door op 10 mei 2021

Heb sinds 2 weken een Nissan pulsar gekocht, heb nog garantie 6mnd,maar de banden maken storend geluid soort cup geluid net of wiellager defect is, ben terug gegaan naar de dealer, probleem vertelt, monteur mee gereden en bevestigde dat het irritant geluid was maar dat sommige banden veel geluid maken, ze proberen me gewoon af te wimpelen heb ik het idee. Wat kan ik doen, heb bovag garantie.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Nissan Pulsar maakt een storend geluid waarvan de garage zegt dat het afkomstig is van de luidruchtige banden.

Wanneer het geluid afkomstig is van de banden dan is de kans inderdaad groot dat dit veroorzaakt wordt door cuppen van de banden.

Een cuppende band is makkelijk te herkennen wanneer men met de vlakke hand tegen en met de draairichting mee wrijft en u voelt duidelijk een zaagtandachtig oppervlak. Dit zaagtandachtige oppervlak kan naarmate de slijtage erger wordt bijgeluiden en trilling opleveren welke in de auto waarneembaar zijn. Het geluid van een band met zaagtandprofiel kan in de auto goed hoorbaar zijn en lijkt erg op het geluid van een versleten wiellager. 

Meestal zien wij cuppende banden op de achteras van voorwielaangedreven auto's. Met name de binnenschouders hebben op dit type auto vaker last van cuppen. Een aantal factoren hebben invloed op het ontstaan van cuppen:

  • Bandenspanning
  • Wielstanden
  • Onbalans
  • Bandenkeus

Indien het zeker is dat het geluid afkomstig is van de banden en niet van de wiellagers is de veiligheid niet in het geding, het is alleen storend.

In de voorwaarden van de Bovag garantie worden banden uitgesloten. U kunt hier dus niet op terugvallen. Uiteraard kunt u altijd vragen om coulance en kunt u wellicht met de verkoper een afspraak maken aangezien dit verschijnsel al aanwezig was tijdens de aankoop. Advies is dan wel om bij onderhoud te vragen of de wielen van voor naar achter gewisseld worden en vice versa om dit cuppen in het vervolg tot een minimum te beperken.