Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan geschiktheid

Vraag gesteld door G. de Schepper op 5 mei 2021

Nieuwe caravan besteld. Adria Aviva 492 LU.
Rijklaar gewicht 1062 kg.

Ik rijd nu met een Kia Ceed 2012. 135 pk, 167 Nm, max trekgewicht 1400kg.

Op trekkersite geeft deze combinatie drieenhalve ster. Gewichtsverdeling redelijk.

Ik overweeg een Suzuki Vitara 2021 aan te schaffen. 1.4 boosterjet Mild Hybrid.

129 pk dus minder maar 225 Nm trekkracht, max trekgewicht 1500 kg.

Deze scoort vier sterren, niet zoveel meer dus, maar bij gewichtverdeling is deze auto ongunstiger.
Dit terwijl hij dus 1500 kg mag trekken.

Is deze Suzuki nou wel of geen goede stap om te zetten, zodat ik iets meer vermogen over heb bij het trekken van de caravan?

Ik krijg namelijk het gevoel dat ik er niet zoveel mee op ga schieten terwijl hij behoorlijk wat meer Nm heeft.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van de betreffende Suzuki Vitara t.ov. de huidige Kia Ceed nu wel zo'n verbetering is met de inmiddels nieuw bestelde Adria caravan.

De cijfers spreken toch wel écht in het voordeel van de Suzuki. Met name het koppel van (volgens onze info) 235 Nm bij 2000 toeren is toch beduidend indrukwekkender dan de 164 Nm bij 4850 toeren waar de Kia het mee moet doen. Met de aangehaakte caravan kan ik onderaan de streep alleen maar de conclusie trekken dat deze Kia Ceed het als trekauto in de praktijk het 'matig' tot zelfs 'niet best' zal doen. In tegenstelling tot de toch wel met wat meer met spierballen uitgeruste Suzuki Vitara die wat mij betreft de status 'goed' krijgt als trekauto. Vooral de trekkracht dat al bij 2000 toeren vrijkomt is indrukwekkend en geeft feitelijk de Kia meteen het nakijken. U gaat er dus weldegelijk écht nadrukkelijk iets mee opschieten.

Natuurlijk is een goede gewichtsverhouding tussen trekkende auto en getrokken caravan ook een belangrijk gegeven. Maar misschien lukt het u te anticiperen bij het laden op wat meer massa in de auto en minder in de caravan. Met een 20-25% zwaardere auto zal deze de caravan wel de baas zijn. Maar wat trekken betreft is er geen vuiltje aan de lucht. Dan is de Vitara een prima koop.