Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid bij gas geven

Vraag gesteld door op 18 april 2021

Ik heb een vraag als ik optrek hoor ik een soort rattelend geluid en ook gewoon bij het gas geven mijn vraag is wat dat zou kunnen zijn

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U omschrijft een ratelend bijgeluid bij optrekken bij uw auto.

Het geluid doet toch als eerste aan speling in een aandrijfas denken. Indien de assen zwaar belast worden kan een kleine ruimte al tot bijgeluiden leiden.

Het is altijd lastig op afstand tot een diagnose te komen maar wanneer het geluid reproduceerbaar is, zou een luisterend oor toch moeten kunnen traceren waar het van afkomstig is.

Zelf controleren
Als eerste kunt het beste controleren of het geluid duidelijker aanwezig is wanneer u op trekt met uiterste stuuruitslag. Wanneer u op een parkeerplaats rondjes rijdt en optrekt en remt kunt u het geluid misschien opwekken. Dan is het hoogstwaarschijnlijk afkomstig vanuit een aandrijfas.

Garage
Natuurlijk kan het ook zijn dat er onderdelen van de wielophanging speling hebben gekregen of dat er een lager in de versnellingsbak bijgeluiden veroorzaakt. Het is ook mogelijk dat een los schotje in de uitlaat rammelt. In deze gevallen zal de oorzaak van het geluid door de garage vast gesteld moeten worden.

Ik zou u aanraden om het desbetreffende geluid te laten horen aan de automonteur die het ook gaat herstellen. Dit om te voorkomen dat er iets gerepareerd wordt wat u niet stoorde.