Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plug-in hybride toekomst

Vraag gesteld door op 23 april 2021

Is het versandig een plug-in hybrid aan te schaffen met het oog op de toekomst

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is een plug-in hybride aan te schaffen met het oog op de toekomst.

Bij de ANWB zijn we er van overtuigd dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst is. Dat wil niet zeggen dat iedereen meteen moet overstappen op een elektrische auto. Of elektrisch rijden voor u al interessant is hangt van meerdere factoren af: hoe je je auto gebruikt, het budget en de eventuele laadmogelijkheden. Maar de volledig elektrische auto zal in de toekomst voor een steeds breder publiek financieel én praktisch een passend alternatief gaan worden.

Tot die tijd zullen auto's met een traditionele verbrandingsmotor gewoon hun weg blijven vinden naar hun gebruikers. Een hybride of PHEV mag je gerust beschouwen naar een opstapje naar volledig elektrisch en óók met het oog op de toekomst een zéér te verantwoorde koop. Een bijkomend voordeel van de semi-elektrische plug-in (PHEV) met 1-50 g/km CO2 uitstoot is dat daar een gereduceerd MRB tarief geldt t/m 2025. Daarna betaal je het volle tarief, zoals dat al een poosje geldt voor de traditionele hybride. Maar de overweging voor een plug-in hybride valt méér dan te billijken omdat volledig elektrisch voor sommigen in dit stadium nog net een brug te ver is.

Zie aanvullend onze pagina Kostenvergelijking: benzine vs. hybride vs. elektrisch

 

Reacties

H. Zuidema

Auteur - 13 juni 2024

Er zijn nog steeds te weinig oplaad punten en het netwerk kan het nog steeds niet aan i.v.m stroom te kort. Zelfbedings winkels en nieuwe woningen kunnen al niet aangesloten worden op het stroom netwerk i.v.m stroom te korten. Tevens zijn de electrische auto's nog veel te duur en rijafstanden beperkt.
Het lijkt mij dan ook veel verstandiger om een hybride auto te kopen met of zonder stekker.

A. Jansen

Auteur - 2 december 2023

2025 als einddatum voor een plug in te kopen is veel te kort om nu nog een auto van 40.000 euro te kopen die je daarna niet meet kwijt kan, laat staan een hybride. De motoren en batterijen zijn nog onvoldoende uit ontwikkeld. De actieradius van elektrische auto's is te laag en er zijn onvoldoende laadpalen in Europa. Je kunt wel ongefundeerde doelen stellen, maar eerst moet er een routeplan zijn.