Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oldtimer (1956) importeren uit Frankrijk

Vraag gesteld door H. de Jong op 14 april 2021

Wij hebben een gerestaureerde oldtimer uit 1956 gekocht in het noorden van Frankrijk. Nu willen wij deze auto zelf terug rijden naar Nederland. Wij kunnen nergens vinden hoe dit het beste kan.

Autoweek zeg b.v. dat het gewoon mag "In Frankrijk is het al sinds eind 2009 niet meer nodig een tijdelijk kenteken aan te vragen om de auto rijdend over de grens te krijgen. Je kunt dus gewoon met je pas verworven bezit naar Nederland terugrijden"

maar autoverleden.nl weer niet
"Stap 3: Het vervoeren van een Franse auto naar Nederland
Als je jouw nieuwe aankoop zelf gaat vervoeren, dan gaat dit in drie stappen. Je moet tenslotte drie landen door. Frankrijk, België en Nederland.

STAP 3a Frankrijk:
In Frankrijk heb je sinds 2009 al geen tijdelijk kenteken meer nodig om met het voertuig te rijden. Je kunt dus met je nieuwe auto zelf naar de grens rijden. Zorg wel altijd dat de auto is verzekerd.

STAP 3b België:
Als je de grens bij België over bent gegaan is het gewoon toegestaan om er te rijden.

STAP 3c Nederland:
Bij de Nederlandse grens aangekomen wordt het interessant. Als je een bewoner bent in Nederland, dan mag je namelijk niet in een auto rijden met een buitenlands kenteken. Doe je dit wel, dan kun je een flinke boete verwachten.

Wat klopt er nu? en hoe dat te doen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het importeren van een auto vanuit Frankrijk om deze in Nederland op kenteken te krijgen.

We hebben er een heel handige site voor gemaakt inclusief een toelichtingsfilmpje: Auto importeren.

De procedures en regeltjes zijn per land vaak weer zó verschillend dat we ons eigenlijk alleen beperken tot de import/export procedure in Nederland. Maar wat Autoweek zegt klopt zeker niet voor 100%. Het is alleen toegestaan om als inwoner van Nederland met een auto met buitenlands kenteken te rijden indien hier een tijdelijke vrijstelling voor is afgegeven.

Ik kan niet garanderen of een exportkenteken voor Frankrijk eenvoudig te organiseren is. Over de weg zónder kenteken en verzekering is uiteraard niet aan te raden.