Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistoflampje

Vraag gesteld door op 27 april 2021

Ik heb een polo 2007. Koelvloeistof genoeg, olie genoeg, maar toch gaat de temperatuurmeter na een lange rit op de snelweg, omhoog (of zelfs in het rood) wanneer ik van de snelweg af kom en weer op langere snelheid rijd. Nu ging het lampje van de koelvloeistof zelfs knipperen. Vorig jaar was dit probleem ook, van alles vervangen (thermostaat, waterpomp) maar het blijft heel af en toe terugkomen. Hoe weet ik dat dit meer een technisch probleem is, dan dat ik ook echt daadwerkelijk een over verhitte motor heb? Garages kunnen niks vinden en gooien het op: iets met de elektronica... wat te doen..?!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een verschijnsel van een soms oplopende koelvloeistof temperatuurmeter bij uw VW Polo. Eerdere ingrepen zoals een nieuwe waterpomp en thermostaat zijn vooralsnog niet succesvol gebleken.

Het is lastig om op afstand tot een diagnose te komen. Zeker in een dergelijk geval wanneer garages óók geen duidelijke aanwijzing hebben kunnen traceren. De waterpomp kunnen we gerust uitsluiten en zou misschien de radiateur nog bekeken kunnen worden of deze niet deels verstopt is. Dus door te checken of de radiateur op bedrijfstemperatuur niet ergens een stuk koeler aanvoelt.

Maar de eerste stap is te weten komen of bij een meter in het rood en knipperend lampje die temperatuur daadwerkelijk zo hoog is. Dus met een losse temperatuurmeter de daadwerkelijk koelwatertemperatuur vast stellen. De meeste garages beschikken over een dergelijke losse meter. Ik vermoed dat dit echter in orde is en het probleem inderdaad zoals de garages beweren van elektronische aard is. Bij deze generatie Polo is het instrumentenpaneel weleens de oorzaak van dergelijke klachten zoals volledige uitval of meters die niet goed werken. Dat kán gereviseerd worden, maar wanneer u zeker weet dat de omhoog schietende temperatuurmeter feitelijk loos alarm is, is er wat herstel betreft niet per se nood aan de man. Maar dan moet je zeker weten dat bij een dergelijke uitschieter de temperatuur in werkelijkheid ''normaal'' is, en óók in dit geval is dan meten=weten. Dus in geval van de meter in het rood de werkelijke temperatuur meten. Dat moet dan een duidelijk aanwijzing opleveren.