Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator vervangen

Vraag gesteld door L. van Hoven op 20 april 2021

Mijn bobine van mijn suzuki Swift uit 2007 was kapot en toen stonk het in de auto dat is de katalysator die kapot is volgens garage. Wat kost een nieuwe katalysator met montage erbij? Er is geen lampje gaan branden, en heb geen start problemen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of een defecte bobine kan zorgen voor een defecte katalysator.

Wanneer een individuele bobine defect is zal er bij één cilinder geen verbranding plaatsvinden. Hierdoor ontstaat het risico dat er onverbrande benzine of juist een overschot aan zuurstof in de katalysator terecht komt. De temperatuur van de katalysator zal oplopen, dit heeft u waarschijnlijk geroken. Wanneer dit langere tijd wordt volgehouden kan onherstelbare schade ontstaan.

Uw auto is uitgerust met een zelfdiagnose die ook de werking van de katalysator controleert. Indien het motorlampje nu niet brandt zal de katalysator voldoende werken.

Wanneer uw auto goed rijdt nadat de bobine vervangen is en er geen andere storingen zijn als inhouden, stotteren of waarschuwingslampjes die branden zie ik geen noodzaak om de katalysator te vervangen.

Indien de katalysator toch vervangen moet worden omdat er schade ontstaan is zal dit een kostbare reparatie zijn. Het ligt er natuurlijk aan welke kwaliteit er gemonteerd wordt maar de reparatie zal al snel €600,- gaan kosten.