Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gat in katalytische massa

Vraag gesteld door A. Smits op 15 april 2021

Bij reparatie van het flexibele deel van uitlaat van mijn Opel Insignia heeft de monteur een foto gemaakt van de katalysator. Hierop was een gat te zien in de katalytische massa wat leek op een ontbreken van een stukje van het metaalgaas. Er waren geen beschadigingen te zien van metaal op metaal. Kan dit zo maar ontstaan? Ga er van uit dat het nog de originele GM katalysator is. Auto had een storingsmelding die terug kwam maar dat was mogelijk veroorzaakt door het gat in het flexibel deel.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over een defect in de katalysator. De automonteur heeft geconstateerd dat er een gat zichtbaar is in de honingraadstructuur van het binnenwerk in de katalysator.

Het defect raken van een katalysator heeft meestal een oorzaak die elders gezocht moet worden:

  • een slechte of niet volledige verbranding;
  • niet juist functionerende lambdasonde of een lek in de uitlaat;
  • onverbrande brandstofresten in het uitlaatsysteem, mogelijk door veel korte ritjes;
  • olie en of koelvloeistof in het uitlaatsysteem;
  • verkeerde brandstof of brandstof toevoeging gebruikt;
  • fysieke beschadigingen door verkeerde bevestiging, rijschade of roest.

Het is heel goed mogelijk dat de beschadiging al eerder is ontstaan. Maar ook moet niet worden uitgesloten dat er extra zuurstof in de katalysator is aangezogen door het beschadigde flexibele deel. Hierdoor kan de temperatuur extreem oplopen waardoor schade kan zijn ontstaan.  

Wanneer de motor draait zal er altijd een meting gedaan worden van de kwaliteit van de uitlaatgassen na de katalysator. Indien het motorlampje nu uit is en blijft, voldoet de beschadigde katalysator nog aan de eisen die er aan gesteld worden en is er op dit moment geen noodzaak tot reparatie.

Of deze beschadiging in de toekomst voor problemen gaat zorgen is nu niet te zeggen. Houd wel in het achterhoofd dat reparatie van de katalysator een kostbare aangelegenheid is.