Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door F. Bakker op 15 april 2021

Ik heb mijn distributieriem laten vernieuwen en ze hebben hem verkeerd afgesteld hij maakte veel lawaai onder het rijden en trok niet ik durfde niet verder te rijden en de garage heeft mij opgehaald ze hebben het opnieuw gedaan en nu doet mijn turbo het niet meer fluittoon is weg en de trekkracht ook kan dat komen door het rijden met een verkeerd afgestelde distributieriem volgens de garage niet ik wil een compressietest laten doen om te kijken of de motor niet beschadigd is wat raad u mij aan ik heb hem weggebracht en hij was prima in orde maar nu moet ik het gaspedaal tot op de grond intrappen en kan nog geen vrachtwagen inhalen ik heb er geen verstand van maar dit deugt toch niet kunt u mij aub verder helpen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het vervangen van de distributieriem constateert u een bijgeluid en duidelijk afgenomen motorische prestaties. De garage heeft de distributie vervolgens weer op tijd gezet maar u bemerkt géén trekkracht meer.

Of dat te wijten is aan de turbo of gebrekkige compressie door de verkeerde afstelling, zou eerst onderzocht moeten worden. Maar een feit is dat er ná de vervanging van de riem is gebleken dat de timing onjuist was. U constateerde een bijgeluid en de motor presteerde niet meer als vanouds. Een verkeerde timing kan absoluut grote motorische gevolgen hebben zoals kleppen die geraakt kunnen worden, maar een defecte turbo sluit ik ook zeker niet uit.

Ik weet niet of het hier een Bovag aangesloten garage betreft waar u feitelijk 6 maanden garantie heeft op onderhoud en reparaties. Maar het mag duidelijk zijn dat u de garage aansprakelijk moet stellen. De vervanging van de riem is niet goed uitgevoerd en dat u hen voor de gevolgen daarvan aansprakelijk stelt. Het is dan aan hen om aan te tonen dat dit niet te wijten is aan de verkeerde montage. Hoe dat aan te pakken leest u in ons Stappenplan klachten na reparatie