Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitentemperatuur meter

Vraag gesteld door C. de Laat op 21 april 2021

De buitentemperatuur meter van mijn auto (Jeep Renegade van 2016 geeft een veel te hoge waarde aan. Ook de airco werkt volgens mij niet zoals het hoort. Heeft of houdt het e.e.a. verband met elkaar?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of een weergave van verkeerde buitentemperatuur invloed heeft op de werking van de airco. Uw auto is voorzien van klimaatregeling en deze houdt inderdaad rekening met onder andere de buitentemperatuur.

Werking
De buitentemperatuursensor geeft de gemeten waardes door aan de carrosserie regeleenheid. De regeleenheid klimaatregeling verzamelt op zijn beurt weer informatie over binnen temperatuur, licht intensiteit, buiten temperatuur, luchtvochtigheid enz. Wanneer deze informatie scheef gaat wordt de regeling verstoord en kan de instelling dus niet verlopen zoals u wilt.

Reparatie
Alleen met juiste meetwaardes kan de airco zijn werk goed doen. Voor een goede werking zal dit dus eerst hersteld moeten worden. Overigens zou het ook kunnen dat het niet goed functioneren van de airco veroorzaakt wordt door te lage druk van het koude middel. Dit koudemiddel is onder druk gevuld en zal ook gecontroleerd en eventueel gevuld moeten worden door de garage. U kunt hiervoor de dealer raadplegen maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven wat betreft auto airconditioning.