Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Barst in voorruit VW Golf

Vraag gesteld door W. Bolink op 19 april 2021

Bij de APK van de Golf van mijn vrouw moest een draagarm uit en ingebouwd worden. 10 dagen na de APK konstateerde ik een barst van ca 40 cm in de voorruit. Mijn vrouw rijdt weinig en had na het bezoek aan de garage niet meer gereden. De barst is niet veroorzaakt door steenslag. De barst komt in de benedenhoek onder het rubber vandaan. Kan de barst veroorzaakt zijn door de uit en inbouw van de draagarm?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na de APK en een noodzakelijke vervanging van de draagarm van de voorwielophanging constateert u 10 dagen later een scheur in de voorruit. U vraagt of er een relatie is met het in- en uitbouwen van een draagarm.

Bij de- en montage van een onderste draagarm is er feitelijk geen enkel verband waardoor óók in een later stadium een dergelijk barst zou kunnen ontstaan. Ik zie daarom geen relatie tussen de beschadiging en de betreffende ingreep en is daar feitelijk ook nooit enig bewijs voor aan te leveren. Ik kan niets anders concluderen dat dit een spontane actie geweest moet zijn, veroorzaakt door spanningen in de ruit of heel misschien vandalisme. Maar wanneer de auto met een onbeschadigde ruit is meegenomen, kan ik geen aanleiding bedenken waardoor de vervanging van de draagarm een verdachte oorzaak zou kunnen zijn, tien dagen na de APK.