Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autogordel kapot

Vraag gesteld door op 14 april 2021

Hallo, op 22 juni laat ik mijn auto APK keuren. Laatst heb ik de gordel van de middelste achterstoel kapot moeten knippen omdat de bank niet meer omhoog ging. Is het zo dat als er geen gordel in zit, hij hier ook niet op afgekeurd kan worden? Of gaat hij hier nu op afgekeurd worden? De auto komt uit 2002 of 2004.. dat weet ik even niett meer. Bedankt!
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat u van de middelste achterstoel u onlangs de gordel kapot heeft moeten knippen. U vraagt of er dan bij de APK sprake is van afkeur.

De APK regelgeving zegt daar het volgende over:
Personenauto's die na 30 september 2000 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van gordels voor alle naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen.

Visuele controle. Indien in het middelste gedeelte van een doorlopende bank geen (heup)gordel aanwezig is, wordt dit gedeelte niet aangemerkt als zitplaats en behoeft geen (heup)gordel te zijn aangebracht.

U bericht over de gordel van de middelste stoel maar u heeft het óók over de bank. Wanneer het een gehele bank betreft is het bovenstaande van toepassing. U moet dan wel de gordel volledig verwijderen, dus ook met de sluiting. Zijn het losse zetels, zeg maar stoelen, dan geldt het bovenstaande niet en dient de gordel wel aanwezig te zijn én deugdelijk.