Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht van de auto

Vraag gesteld door J. Brugge op 29 maart 2021

Ik heb een vraag over onze Seat altea Xl 1.2 TSI. Wij hebben een caravan aangeschaft die maximaal 1200kg mag wegen.  

Nu mag de Seat ook 1200kg trekken volgens de gegevens. Maar kan deze auto het daadwerkelijk ook aan of moet ik ergens rekening mee houden?

We kamperen voornamelijk gewoon in Nederland.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt weten of u ongestoord met de Altea de caravan kan trekken.

Ik heb uw auto ingevuld in het programma Caravantrekker van de ANWB en hierin is te zien dat uw auto geschikt is voor deze combinatie. Ik heb u het rapport toegezonden via mail. Uw auto is voor de door u omschreven taken geschikt, wel zal de combinatie niet uitblinken in een langdurige klim. Schroomt u ook niet om de auto op toeren te houden, hiermee is er meer koeling en smering wat eigenlijk alleen maar gunstig is voor de levensduur van de auto.

Natuurlijk hebben we al wat tips en wetenwaardigheden. Het belangrijkste advies wat ik kan geven is met betrekking tot de gewichten. Wij adviseren de 75% regel aan te houden. Dus de caravan incl. bepakking mag maximaal 75% wegen van het gewicht van de auto incl. belading.

Natuurlijk is het aan te raden om ruim van te voren een aantal zaken bij de auto te (laten) controleren zoals de werking van de koelventilator, de conditie van de koppeling en natuurlijk de vloeistoffen en de verlichting.