Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht auto

Vraag gesteld door P. Crijnen op 6 april 2021

Ik heb een Nissan Qasquai uit 2013 gekocht benzine automaat 1,6 motor. Het maximale trekgewicht ongeremd is 670 kg en geremd 700 kg.
Hoe kan het dat dit verschil zo klein is?
dezelfde auto maar dan hand geschakeld mag 1200 kg trekken?
Graag uitleg over dit grote verschil.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het kan dat er zo’n groot verschil zit tussen het maximale trekgewicht van de handgeschakelde Nissan Quashqai tov de versie met automaat.

De reden voor de lagere aanhangwagenmassa kan het best beantwoord worden door Nissan zelf maar is eigenlijk altijd van technische aard. Dus vermoedelijk heeft dat met de automatische transmissie en verdere aandrijflijn te maken.
Méér massa aan de haak kan gevolgen hebben voor de levensduur van bepaalde componenten. Een hoger gewicht veroorzaakt meer wrijving en dus meer warmte ontwikkeling. Om die reden kiest men voor zekerheid en ter bescherming dus een lagere aanhangwagenmassa.

De maximale aanhangwagenmassa is een opgave van de autofabrikant en niet eenvoudig te verhogen. Dit is immers opgenomen in de typegoedkeuring en kan niet zomaar gewijzigd worden. Indien u met een caravan of aanhanger op reis gaat let dan goed op de bevestiging van de breekkabel.