Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remvloeistof Audi A3

Vraag gesteld door F. Kuiper op 12 april 2021

T.a.v. Erik Jan de Jong; dank voor uw correcte antwoord, hieronder de vraag nogmaals gesteld met kleine aanpassing, remvloeistof is dus nog nooit vervangen.

Ik heb een Audi A3 Sportback 1.0 benzine als leaseauto. Remvloeistof vervanging wordt door Audi aanbevolen 1e keer na 36 maanden, daarna om de 2 jaar. Bij een recente beurt was de auto 4 jaar oud en bleek de remvloeistof nog niet vervangen (ook niet na 3 jaar). Toen ik daar iets over vroeg werd mij verteld dat dit door de leasemaatschappij niet werd toegestaan omdat het vochtgehalte 2% was en pas boven de 3% vervangen zou worden.
Wat vindt U hier van? Het is in ieder geval niet conform fabrieksaanbeveling en ik las ergens dat er ook een wettelijke eis is om dit om de 2 jaar te vervangen, klopt dat?
Wat is het risico dat ik het komende jaar (15 - 20.000/jr) loop, in het bijzonder als ik een tochtje door de Alpen ga maken in de zomer?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de vervanging van remvloeistof van uw Audi A3 1.0 TSI van vier jaar oud. In het onderhoudsschema staat inderdaad dat de eerste vervanging na drie jaar moet gebeuren, daarna elke twee jaar. Over het vochtgehalte lees ik in de werkplaatsinstructie verder geen adviezen.

De remvloeistof van uw Audi is 36 maanden na aanschaf bij de onderhoudsbeurt destijds niét vervangen terwijl dat wel het voorschrift is. De voorgeschreven interval is er niet voor niets en als leaserijder mag u verwachten dat uw auto net zo goed wordt onderhouden als een auto die in particulier bezit is. Wellicht zijn er afspraken tussen leasemaatschappij en dealerorganisatie om kosten te besparen, maar dat ontneemt u niet het recht op een auto die met behulp van de fabrieksspecificaties in topconditie blijft. Dat geldt zowel voor de goede remwerking als voor de technische conditie van het remsysteem.

Misschien is 2% water in de vloeistof nog niet gevaarlijk of verontrustend, maar de werkplaatsinstructie laat niets aan duidelijkheid te wensen over: vervangen na 36 maanden. Daarna elke 24 maanden. Of het om een lease-auto of particuliere auto gaat zou niet uit moeten maken. Het lijkt op meten met twee maten, terwijl het onderhoudsschema/werkplaatsinstructie wat mij betreft de enige maat is. Over de vervanging van remvloeistof bestaat geen wetgeving.