Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe zevenzitter

Vraag gesteld door A. van Houwelingen op 31 maart 2021

Wij zijn op zoek naar een andere auto.
Onze vorige auto was een Toyota Rav4, heel sterk en degelijk, maar helaas met een kleine tweeling werd deze te klein. Toen hebben wij een Renault Grand Espace gekocht met de volgende kenmerken:
-   2011
-   7 zitter
-   Benzine
-   3 stoelen op de 2e rij
-   2000 kg trekkracht i.v.m. caravan en paarden trailer
-   handgeschakeld

Nu zijn we op zoek naar een andere MPV, onze tweeling is inmiddels 4. Hopelijk komt er nog een 3e. Wij zoeken een auto met de volgende voor ons belangrijke punten:

- Betrouwbaarheid
- Veiligheid
- Lage onderhoudskosten
- 3 volwaardige stoelen op de 2de rij
- de 3de rij moet weg geklapt kunnen worden in de boem
- Voldoende beenruimte voor/achter (mijn man is 2.04 m)
- Benzine
- Wij rijden  20.000 km per jaar
- minimaal 1800 trekkracht i.v.m. caravan en paarden trailer
- Prijsklasse tot € 12.000
- stoelverwarming (beide veel rugklachten)
- open dak/panoramadak

Nu waren wij aan het kijken naar de Seat Alhambra en Volkswagen Sharan, maar ik begreep dat daar ook risico zitten aan de TSI motor. Is dit zo. Zouden we hier helemaal niet naar moeten kijken? Of waar moeten we op letten

Er werd mij aangeraden te kijken naar de Volvo XC90? (Helaas is deze wel zwaar)
Welke MPV’s zouden nog meer geschikt zijn? Waar moeten we op letten?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Eigenlijk is die lijst niet langer dan wat u zelf al op het spoor bent. De Seat Alhambra en VW Sharan voldoen het meest aan alle criteria en is er in het aanbod van 7-persoons MPV's eigenlijk géén passend alternatief. Dan zou u nog een uitstapje kunnen maken naar de SUV klasse en is de XC90 logisch maar zeker zwaar en in alle opzichten erg duur. En dat geldt nóg nadrukkelijker voor de Audi Q7 en de Mercedes R-klasse.

Dus onderaan de streep zijn de Alhambra en de Sharan toch écht de enige gegadigden. Ik begrijp dat u wat huiverig bent omtrent de TSI motor. Maar de vele negatieve berichten moet u wel plaatsen naast de enorme verkochte aantallen gedurende pakweg 15 jaar. Het meest betrouwbaar is ook weer te hoog gegrepen maar onbetrouwbaar is de TSI motor absoluut niet. Maar zoals gezegd is de spoeling té dun om een betere kandidaat te kunnen aanwijzen. Maar met 6 maanden Bovag garantie achter de hand kunt u met een Alhambra
of Sharan toch een geruste en zekere koop doen.