Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximale olietemperatuur

Vraag gesteld door J. Gouma op 5 april 2021

heb een Volkswagen Golf variant 2015 2.0 TDI.
Bij solo gebruik van de auto is de temp. tussen de 95 en 105 gr. Met de caravan aangehaakt meestal rond de 115 gr soms iets hoger. Koelwater indicatie blijft constant 90 gr.
Er wordt long life olie gebruikt verversen 30K km.
Is deze temp normaal?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de temperatuur van uw Volkswagen en u bedoelt vast en zeker de motorolietemperatuur.

Motorolietemperatuur
De koelwatertemperatuur is keurig geweest gedurende de rit met de caravan en de temperatuur van de olie is ook niet zorgwekkend. Dat kan met gemak rond de 100 graden zijn en onder zware omstandigheden ook 20 tot 30 graden oplopen. Een belangrijke taak van de motorolie is tenslotte ook koelen.
Met andere woorden: een voorbeeldige temperatuur van zowel de motorolie als het koelsysteem. 

 

Reacties

M. Sanders

Auteur - 10 september 2023

Beste team en lezers,

Ik begin met een datsun 100A f2 bouwjaar 1973 1000cc motor 4 cil. Kleine radiateur 3.2 liter inhoud koelvloeistof.. carter motorolie 2.3 liter inclusief oliefilter. Temp normaal 80 graden koelvloeistof.... In de wintermaanden 60 graden omdaf er veel koude instroomlucht binnen komt als rijwind koud factor in de radiateur.

Moderne auto's bij goed en regulier onderhoud ik adviseer voor elke auto vanaf bouwjaar 2010 benzine motoren cc vanaf 1000 tot 2000 cc...bij normaal rijgedrag elke 10.000 een A beurt alleen olie en oliefiler en interieur filter vervangen. Remblokken en vloeistoffen controleren. Denk eraan dit te laten aftekenen in uw servicemanagement digitaal of anders in uw persoonlijke onderhoudsboekje.

Zo behoud u altijd uw eigen overzicht.

Pieter

ANWB Expert - 11 september 2023

Dank u wel voor u reactie waar bij u laat zien hoe u onderhoud uitvoert.
De ANWB adviseert om minimaal de service interval aan te houden die de fabrikant opgeeft. Tegenwoordig is dit vaak een dynamische interval; op het dashboard wordt aangegeven wanneer onderhoud noodzakelijk is. Hierbij houdt de auto zelf rekening met het aantal koude starts, het aantal gereden kilometers en natuurlijk de verstreken tijd.
Veel meer hierover kunt u lezen op onze pagina; onderhoud grote en kleine beurt.