Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleppen verbrand van camper

Vraag gesteld door op 29 maart 2021

Ik heb een camper gekocht en daar blijken de kleppen van verbrand te zijn. De vorige eigenaar beweert dat dit dan gebeurd moet zijn nadat ik hem had gekocht. Ik had echter al binnen veertig minuten problemen met de motor. (ik reed van Leeuwarden waar ik 'm gekocht heb naar Den Haag en had voor de afsluitdijk al problemen). Het lijkt mij vrijwel onmogelijk dat de kleppen in zo'n korte tijd (ongeveer 40min) kunnen verbranden en moet dit probleem al eerder aan de orde zijn geweest. Ik zou graag de mening van een expert hierover willen hebben. Hoop snel van u te horen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Van uw camper zijn kleppen verbrand op de rit naar huis na aankoop.

Het vreemde is dat wanneer kleppen verbrand zijn de auto direct slecht loopt, dit is niet te verhullen. Wanneer de kleppen dus al eerder verband zouden zijn dan tijdens deze rit dan zou u dat al direct bij vertrek hebben geconstateerd en niet (pas) na 40 minuten.

Wat wel erg raar is dat deze schade ontstaat zo kort na aankoop. Ook is er eigenlijk altijd een oorzaak waarom kleppen verbranden zoals niet goed meer volledig sluiten van de kleppen of overmatig olie verbruik. Dit zijn zaken die wellicht al bekend waren bij de verkopende partij.

Het zal enorm lastig zijn om aan te tonen of het defect nu tijdens deze rit is ontstaan of eerder aanwezig was. Dit is ook niet eens zo belangrijk aangezien u vanwege conformiteit een langere levensduur mag verwachten dan 40 minuten.

Bovendien is het ook niet mogelijk om iets fout te doen waardoor u binnen 40 minuten de kleppen kan doen verbanden. Wellicht kunt u navraag doen bij uw rechtsbijstandverzekering of een geschillencommissie en kunt u zich voorbereiden door gebruik te maken van ons Stappenplan klachten na aankoop.