Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grote of kleine beurt

Vraag gesteld door op 13 april 2021

Wij zijn 5 jr in bezit van Toyota Aurus Hybride km.st.131000 bwj.2011 kent.86PGF8.Wij zijn niet meer de jongste 87 jr en rijden ongeveer 2500 km per jr.Is het noodzakelijk naast de APK jaarlijks grote of kleine beurt uit te laten voeren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is uw Toyota Auris Hybrid van 2011 tóch jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten geven. Uw jaarkilometrage is immers slechts nog zo'n 2500 kilometer.

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet of bij een bepaalde kilometrage. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijkse bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. De smerende eigenschappen van de motorolie gaan sneller achteruit dan bij bijvoorbeeld dagelijks gebruik en veelvuldig op bedrijfstemperatuur. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 2.500 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld alleen een frisse plas olie en een nieuw oliefilter en hoeven andere zaken geen aandacht. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat. Maar alleen nieuwe olie en een nieuw oliefilter lijkt me ruim voldoende om er verantwoord weer een jaar mee verder te kunnen.