Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Blijft volle accu met ontkoppelde minpool vol?

Vraag gesteld door op 3 april 2021

Vanmorgen is mijn accu opgeladen en heb ik 1/2 uur gereden. Omdat ik weinig rijd kreeg ik het advies de min-pool van de accu los te maken.
Mijn vraag :hoelang kan de auto in deze staat staan zonder dat de accu ": leegloopt": ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe lang het duurt voordat een accu leegloopt wanneer deze losgekoppeld is.

Elke accu heeft last van zelfontlading. Hoeveel ontlading in hoeveel tijd is een onbekende factor maar als vuistregel wordt zo’n 5% per maand opgegeven en een startaccu mag tot 20% ontladen worden. Houdt u er wel rekening mee dat computers van de auto niet meer goed werken wanneer de spanning van de accu onder de 9V komt. 

Op onze site vindt u meer informatie over een Accu. Wanneer de accu ver ontladen is zal een half uurtje rijden ervoor zorgen dat de auto morgen vast wel weer zal starten maar voor het volledig opladen van de accu is echt veel langer laden noodzakelijk. Hoelang is afhankelijk van veel factoren als de conditie van de accu maar ook welke verbruikers ingeschakeld waren tijdens het rijden.

Wanneer u de auto slechts zelden gebruikt zal loskoppelen van de accu niet voldoende helpen. De enige manier om de accu in goede conditie te houden is het gebruik van een druppellader.