Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden

Vraag gesteld door op 13 april 2021

In Autoweek 2020, nr. 44, komen de Goodyear Vector 4Seasons gen-3, de Vredestein Quatrac, de Continental AllSeason Contact en de Michelin Crossclimate + als beste all season band naar voren.
Echter, bij de ANWB tests van deze banden blijken ze maar 2 van de 5 sterren te krijgen.
In de Autoweek test zijn 205/55 R16V banden gebruikt, in de ANWB test 235/55 R17 banden op een Ford Kuga gebruikt.
Zelf wil ik nu op mijn Audi A6 3.0 TDI Quattro (2013) all season banden monteren. De bandenmaat is 225/55 R17 97Y.
Ik vond de Vredestein Quatrac op basis van de Autoweek test een goede band voor mijn wagen. Maar bij de ANWB lees ik dat dit een zeer matige band is. Geldt deze conclusie van de ANBW alleen voor de geteste maat 235/55 R17, of ook voor mijn wagen met de 225/55 R17 97Y?
Welke all season band zou u voor mijn wagen adviseren? Ik hecht veel waarde aan een goede rechtuitloop stabiliteit en stilte in de bestuurderscabine.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U heeft een vraag over all-seasonbanden.

In onze test van all-seasonbanden voor grotere (en zwaardere) auto's uit 2020 kwam niet één van de zeven geteste all seasonbanden verder dan een 2 sterren eindbeoordeling. Veel van deze banden scoorden in een kleinere bandenmaat en met een kleinere testauto nog wel drie sterren. All seasonbanden blijken beter te werken in kleinere maten en onder kleinere auto's. In de geteste bandenmaat 235/55 R17V is het duidelijk lastiger om het niveau van de zomer- en winterbanden te benaderen.

Uw auto valt ook onder categorie groter en zwaarder net als uw bandenmaat. Voor uw auto zouden wij dan ook geen all-seasonbanden aanraden. Uw doet u auto en uzelf echt tekort met all-seasonbanden en zult zowel onder zomerse als onder winterse omstandigheden uw rijstijl, snelheid en volgafstand moeten aanpassen aan de maximaal haalbare prestaties van de banden. En dan nog bestaat er in noodsituaties het risico dat de auto moeilijk of niet meer te controleren is.

Het spijt ons maar u heeft nu echt een auto die zich bij uitstek leent voor een combinatie van zomer- en winterbanden. Daarmee kunt u zowel zomers als winters overal komen en veilig en comfortabel op pad.