Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olielekkage na onderhoudsbeurt

Vraag gesteld door W. van Diemen op 19 maart 2021

De dag nadat mijn VW Touran voor onderhoud bij de garage is geweest, stond ik de volgende morgen op mijn werk met een motor waarvan de peilstok geen olie meer aangaf en lag er olie onder de motor. Het lampje van te weinig olie is niet aangegaan tijdens het rijden, ik constateerde de lekkage pas toen ik stilstond. De garage is nu de lekkage aan het verhelpen. Kan de motor schade hebben opgelopen omdat ik heb gereden met te weinig olie? De garage zegt als het lampje niet is gaan branden dat het geen probleem moet zijn...., waarvoor is dan de peilstok??? De motor deed het op dat moment gewoon maar kan ik de garage aansprakelijk stellen als ik bv over 10.000km motor problemen krijg als gevolg van het rijden met te weinig olie?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het waarschijnlijk is dat uw auto schade heeft opgelopen van de lekkage die mogelijk is ontstaan bij het onderhoud aan de auto.

Ik ben het met de garage eens dat die kans heel erg klein is.
Uw auto is voorzien van 2 waarschuwingslampjes die betrekking hebben op de motorolie; een geel olieniveaulampje en een rood oliedruklampje. Het gele lampje waarschuwt wanneer tijdens het rijden het niveau onder het minimum komt. Aangezien tijdens het rijden het niveau meten niet nauwkeurig is kan de bestuurder vervolgens met de peilstok het daadwerkelijke niveau controleren en corrigeren zonder dat daarvoor weer gestart moet worden.

Aangezien u aangeeft dat er geen van beide lampjes tijdens het rijden is gaan branden denk ik niet dat het niveau tijdens het rijden te laag is geweest en er dus ook geen grote kans is op vervolgschade.

Het is wel aan te bevelen om de huidige (herstel) maatregelen op papier te hebben. Dan heeft u een omschrijving zodat u in een later stadium altijd nog iets heeft om de garage aan te herinneren, mocht het toch nodig zijn.

Indien er toch sprake is van twijfel raadt ik u aan om het Stappenplan onderhoud en reparatie te raadplegen. Een plas olie op straat zou u ook milieutechnisch aangerekend kunnen worden. Heeft u dit goed kunnen reinigen?