Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik met een mix van zomer- en winterbanden rijden?

Vraag gesteld door op 16 maart 2021

De winterbanden vd voorwielen zijn aan vervanging toe. Ik wil die vervangen door zomerbanden. Op de achterbanden wil ik nog de winterbanden laten zitten. Mag dat in alle EU landen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het toegestaan is om met een combinatie van zomer- en winterbanden te rijden.

In Nederland is het niet verboden. Ik wil wel benadrukken dat bij zomerse temperaturen winterbanden nadrukkelijk in het nadeel zijn ten opzichte van zomerbanden.

Verschillende seizoenstypen op voor- en achteras raden wij af omdat afhankelijk van de omstandigheden er een as kan zijn met veel minder grip. In dit geval, bij zomerse temperaturen, is de grip achter minder. De achterbanden zijn heel belangrijk voor de stabiliteit van de auto. Hij wordt dus gevoeliger voor uitbreken en dat is erg lastig te corrigeren bij slip. ESP helpt daarbij, indien aanwezig, maar de ingrepen van het systeem vallen of staan wel met de grip van de banden op de weg.
Zie aanvullend onze pagina omtrent dit onderwerp: Winterbanden in de zomer, kan dat?

Voor de landen binnen de EU gelden uiteraard verschillende verkeersregels; in Italië is het buiten de winter niet toegestaan om met winterbanden met een zeer lage snelheidscodering deel te nemen aan het verkeer. In Duitsland bent u verplicht om (vier) banden met wintereigenschappen te hebben als er sprake is van winterse omstandigheden. Voor de regels per land hebben we hier een mooi overzicht: Winterbanden in andere landen.