Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lege accu

Vraag gesteld door op 25 maart 2021

Heb een KIA Venga .in maart 2018 nieuwe accu gekregen.Dit jaar in jan. bij apk volle accu. Begin febr. compleet lege accu; half maart weer leeg. Bij eerste keer antwoord kleine ritjes en winterse omstandigheden.2e keer zelfde antwoord ondanks dat ik toen ook nog een rit van 200km heb gemaakt. De Twingo van mijn zoon met 10km. p.week heeft nergens last van. Mijn buurvrouw met Clio staat open en onbeschermd op straat ook geen last.
Is dit een KIA euvel of is er een andere oorzaak?
In jan.2021 op lelstroompjes gecontroleerd, oké.
Tussen begin febr. en half maart kan het winterse weer de spelbreker niet zijn. lijkt mij in ieder geval Auto staat altijd onder de carport,
Kan de automaat er debet aan zijn? Het vervelende is dat het niet starten altijd op een verkeerd moment komt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U klaagt over een regelmatig lege accu van uw Kia Venga. Om u heen ziet u auto's zonder startprobleem die wél een periode van stilstand kunnen overbruggen.

Het mag duidelijk zijn dat vanwege corona de Wegenwacht bovengemiddeld vaak voor een lege batterij heeft moeten uitrukken. Zeker in de beginperiode toen het dagelijkse verkeer bijna was uitgestorven en auto's soms wekenlang aan de stoeprand geparkeerd bleven. Nog steeds worden veel auto's duidelijk minder intensief gebruikt of hooguit voor een wekelijks ritje naar de supermarkt.

U geeft aan dat lekstroom in ieder geval geen oorzaak is gebleken. Maar ik wil u wel wijzen op onze pagina:  Zo hou jij je accu fit: Tips van de Wegenwacht voor wie vaak korte ritjes maakt. Misschien helpt dat om uw accu wat langer startklaar te houden, en schroom niet om eventueel uw accu gratis door de Wegenwacht te laten nakijken met misschien nog een nuttig aanvullend advies. Maar ik benadruk dat het geen typisch euvel is voor uw Kia Venga en een lege accu een min of meer algemeen probleem is. Maar misschien treft het gemiddeld wat vaker de moderne generatie auto's, met veel z.g. slapende elektronica aan boord die een accu van een auto in ruste tóch langzaam leeg trekt.