Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid achter/onder auto

Vraag gesteld door R. Hartman Kok op 16 maart 2021

Als ik met mijn auto over een verkeersdrempel rijdt dan hoor ik als er over ben een bonk. Mijn garage weet het niet wat is kan een expert van de ANWB hier over mijn informeren of kan ik een afspraak maken bij een Anwb station

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer u over een drempel rijdt laat uw auto een bonk horen, ergens achter en onder de auto.

Uw garage weet niet wat het is, waarschijnlijk ook niet na de auto reeds onderzocht te hebben. Op afstand, zonder de auto te kunnen onderzoeken, kan ik u zo ook niet het verlossende antwoord geven. Maar een handje vol mogelijk oorzaken in relatie tot dit probleem kan ik wel opsommen.

Dergelijke bijgeluiden zijn vaak afkomstig van speling op een stabilisatorstang/rubber of een versleten draagarmrubber. Het geluid kan ook vanuit een schokdemper of veerpoot afkomstig zijn. Het lastige is altijd dat het geluid hoorbaar is in een dynamische situatie. Eenmaal geparkeerd op de hefbrug wordt het best lastig om het geluid te kunnen reproduceren. Er kan natuurlijk wel gecheckt worden of de verkeersveiligheid in het geding is als geruststellende mededeling. Want mogelijk in een verder gevorderd stadium kan het bijgeluid misschien wel gevonden worden.

Helaas is een onderzoek bij de ANWB niet mogelijk omdat onze technostation al geruime tijd niet meer actief zijn. Ik weet geen merk en type auto maar verwacht dat de dealer van het merk de beste partij is die misschien typische merk en type gerelateerde defecten weet te herkennen. Een diagnose op afstand is echter een bijna onmogelijke opgave, maar ik denk wel in de richting van één van de bovenstaande onderdelen die bij overmatige slijtage bonkende bijgeluiden kunnen geven bij het nemen van dergelijke snelheid remmende hindernissen.