Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravantrekker

Vraag gesteld door L. Hofsink op 24 maart 2021

Wát is een betere caravantrekker geschakeld of een automaat?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat een betere caravantrekker is, automaat of handgeschakeld.

Dat is eigenlijk persoonlijke voorkeur. De meeste auto's met een automaat zijn heel prettige auto's om weg te rijden op een helling met een caravan. Bij een auto met handgeschakelde versnellingsbak komt er wat voertuigbeheersing bij kijken om weg te komen, terwijl u bij een auto met een automaat eigenlijk alleen gas hoeft te geven.

Het type automaat is nog wel enigszins van invloed maar de moderne CVT, conventionele automaat met koppelomvormer of de generatie met dubbele koppeling kunnen prima uit de voeten met een caravan. De zogenaamde gerobotiseerde (half- of semi) automaat acht ik minder geschikt maar kom je vooral bij de kleinere auto's tegen.

In combinatie met een aanhanger of caravan wil ik wel adviseren om bij gelegenheid de automaat een handje te helpen door handmatig op- of terug te schakelen. Met name in een berg- of heuvelachtige omgeving kan het gebeuren dat de automaat niet op het gewenste moment schakelt. In combinatie met een caravan is het dus slim om bij zware omstandigheden voor de handmatige optie te kiezen. En schroom niet om onder die omstandigheden ook wat hoger in toeren te rijden. Wat koeling en smering betreft is dat ook beter voor motor en bak.

Op onze website vindt u een programma, caravantrekker, waar u de prestaties van auto/caravan combinaties kunt berekenen.