Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat Kia Picanto

Vraag gesteld door M. Smolders op 22 maart 2021

Ik rijd in een twingo matic uit 1998. Oud beestje maar ik ben nog steeds heel snel weg bij de stoplichten vergeleken tot andere, vaak veel jongere auto's.
Nu wil ik misschien de Kia Picanto dynamic plus line automaat gaan leasen, hoe is deze automaat? Ook vlot of ga ik me dan irriteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt met een Renault Twingo met een drie versnelling automaat en overweegt u mogelijk de private lease van een Kia Picanto met automaat. U vraagt of deze het net zo vlot doet als het automaatje van uw Twingo.

De AMT-transmissie van de Kia is gebaseerd op een handgeschakelde vijfversnellingsbak, maar zodanig geconstrueerd dat ontkoppelen en schakelen automatisch gaat. Eigenlijk zijn dit soort automaten gemeengoed om binnen het goedkopere A-segment een automaat versie nog enigszins betaalbaar te houden. De voornaamste opvallende eigenschap is echter de wat tragere werking op het moment dat er een schakelmoment moet plaatsvinden. Dat kan soms als hinderlijk en vervelend ervaren worden omdat die traagheid niet altijd goed uitkomt, met name wanneer je juist op dat moment je wat vlotter uit de voeten wilt maken. Dus wat de automaat werking betreft tussen uw huidige Twingo en Picanto zou u inderdaad wat vaker bij de laatstgenoemde wat aarzelingen kunnen opmerken. Maar u gaat wel van drie versnellingen naar zes en zult in de breedste zin van het woord absoluut meer auto ervaren bij de Picanto. En veel mensen zijn verder méér dan tevreden over het functioneren van deze gerobotiseerde automaat.

Ik raad u stellig aan om een dealer wel een proefrit voor u te laten organiseren. Wat voor de een méér dan goed genoeg is kan een ander het ook als tegenvallend ervaren. En als alternatief zou u ook nog kunnen denken aan de hybride versie van de Toyota Yaris in onze private lease. Wat maandelijkse kosten betreft zijn die verschillen erg klein en gaat deze zeer complete Yaris er gegarandeerd wél vanuit stilstand er supervlot vandoor.