Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Audi A3 1.2 TFsi 2014 182K op de kilometerteller

Vraag gesteld door J. Thenu op 24 maart 2021

Ik kan de Audi A3 1.2 TFsi kopen uit 2014 met 182K op de teller.
Kunt u mij vertellen of er technische mankementen zijn van dit type Audi. Waar moet ik opletten.
Bij de auto zit er een onderhoudsboekje met gegevens. Als er een onderhoudsboekje bij zit geeft dit mij wat vertrouwen in de koop. Of zie ik dit verkeerd? Graag hoor ik of dit zo is.

Waar moet ik opletten bij de koop van een Audi A3 bij zo'n hoog km-stand met Bj. 2014?
En bij hoeveel km-stand moet de distributieriem vervangen worden.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U overweegt de aankoop van een Audi A3 en vraagt zich af of het een goed keus is.

De auto die u op het oog heeft heeft al behoorlijk wat kilometers achter de rug met natuurlijk wat gevolgen. Het onderhoudsboekje bij de auto geeft inderdaad vertrouwen, u kunt tenslotte inzien of het onderhoud regelmatig uitgevoerd is maar ook of de kilometerstand logisch is.

Hoe goed de auto ook onderhouden is, slijtage voorkom je er niet mee; injectoren, de hogedrukbrandstofpomp, turbo en bijvoorbeeld een automatische versnellingsbak zijn onderdelen die bij deze leeftijd of kilometerstand aan vervanging toe kunnen zijn. De huidige conditie is zonder demontage en uitvoerige inspectie lastig te voorspellen.

De vervangingsinterval van de distributie die door de fabrikant is opgegeven is bij 210.000km. Dat is dus binnenkort en misschien een goed onderhandelpunt bij de aankoop.

We hebben een mooie occasiontest van de A3 waarbij ook opmerkingen van de Wegenwacht zijn meegenomen. Ik zou u aanraden om een uitgebreide proefrit te maken met de auto. Hier vindt u aandachtspunten en adviezen. Een aankoop met bij voorkeur minimaal 6 maanden Bovag garantie is wel altijd een aanbeveling.