Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop Volvo 460 kilometerstand

Vraag gesteld door op 21 maart 2021

Ik overweeg een volvo v60  D3 aan te schaffen, 5 cilinder 163 pk van 2011. Deze heeft echter 288296 km, op de teller staan. Wat moet ik hiervan verwachten. Het klinkt hoog, anderzijds zijn deze motoren op hoge km standen gebouwd dacht ik. Wat zou u mij adviseren?Onderhoudsgeschiedenis is bekend. Daar tegenover kan ik een ford S max aanschaffen van 2009 met 174063 km op de teller 2.2 tdci. Een stuk minder kilometers maar wel weer een Ford... ook onderhoudsgeschiedenis is bekend. Wat zou u mij technisch adviseren. deze Ford of deze Volvo?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U twijfelt welke auto u aan zou schaffen; de Ford of de Volvo.
U kunt de beide auto’s heel goed tegenover elkaar zetten op onze site: Auto informatie | ANWB. Wanneer u de beide auto’s invult kunt u de specificaties met elkaar vergelijken. Dit geeft een heel mooi inzicht in wat ze te beiden hebben en over wat de grote verschillen zijn.

Beide auto’s zijn ook wat betreft geschiedenis heel erg verschillend. De Ford heeft ongeveer 15.000 km per jaar gereden, wat extreem weinig is. De Volvo daarentegen bijna het dubbele. Dit geeft wel aan dat er heel verschillend is omgesprongen met beide auto’s. Een auto waarmee heel lange afstanden gereden wordt slijt veel minder dan een auto die korte ritjes rijdt.

Wat echt wel een puntje van aandacht is bij beide auto’s, hoe goed ze ook onderhouden worden, slijtage voorkom je er niet mee. Verstuivers, de hogedrukbrandstofpomp, turbo en bijvoorbeeld een automatische versnellingsbak zijn onderdelen die bij deze leeftijd of kilometerstand aan vervanging toe kunnen zijn. Dat geldt ook voor de koppeling, wielophanging enzovoorts, de huidige conditie is zonder demontage en uitvoerige inspectie lastig te voorspellen. Vooral de Volvo is natuurlijk in de gevarenzone.

Vandaar dat ik u altijd adviseer om de auto met garantie aan te schaffen en bij voorkeur bij een Bovag garage. Ik zou u altijd aanraden om een goede proefrit te maken om aan te voelen welk karkater het best bij u past. Hier een handig hulpmiddel voor een goede voorbereiding: Proefrit maken - Auto kopen - ANWB.

Welke auto er te adviseren is kan ik u zo op afstand niet vertellen, hiervoor zijn te veel variabelen bijvoorbeeld u eigen inzicht wanneer u de proefrit maakt. Voelt u bijvoorbeeld eens of de bestuurdersstoel niet doorgezeten is of hoe de algemene staat is van het interieur, werken alle functies zoals airco en het multimediasysteem?

Tot slot wil ik u nog wel wijzen op de vervangingstermijn van de distributie. Dan moet bij de Ford bij 200.000km of om de 10 jaar. Bij de Volvo 180.000 of om de tien jaar uiteraard wat het eerste komt. Houd dit goed in de gaten want de kosten hiervoor kunnen zomaar oplopen tot richting de 1000 euro. Goed om mee te nemen bij een eventuele onderhandeling.