Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht aanhanger

Vraag gesteld door H. Huisman op 1 maart 2021

Wij hebben onze Nissan qashqai 1.6 handgeschakeld bouwjaar 2011 ingeruild voor een qashqai 1.6 automaat bouwjaar 2013.

Nu blijkt het maximale trekgewicht fors minder te zijn.
De handgeschakelde 1.6 had een trekgewicht aanhanger (geremd) van 1.200 kg terwijl de automaat 1.6 (zelfde motorinhoud) een trekgewicht aanhanger (geremd) van 700 kg heeft.

Wat is hier de verklaring voor? En is er een mogelijkheid dit trekgewicht te vergroten?

Wij overwegen een trekhaak achter de nieuwe(re) auto te laten monteren, maar hier is diverse keuze in, o.a. Maximale trekgewicht, 7 of 13 polig en afneembaarheid. Mocht u hier advies voor advies voor hebben ontvangen wij dit graag.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het kan dat de vorige auto een gunstiger trekgewicht had dan de huidige.

De maximale aanhangwagenmassa is een opgave van de autofabrikant en niet eenvoudig te verhogen. Dit is immers opgenomen in de typegoedkeuring en kan niet zomaar gewijzigd worden. De reden voor de lagere aanhangwagenmassa kan het best beantwoord worden door Nissan zelf maar is eigenlijk altijd van technische aard. Dus vermoedelijk heeft dat met de automatische transmissie en verdere aandrijflijn te maken. Méér massa aan de haak kan gevolgen hebben voor de duurzaamheid van bepaalde componenten die dus dan stuk kunnen gaan. Om die reden kiest men voor zekerheid en ter bescherming dus een lagere aanhangwagenmassa.

Op de geleverde haak kan best staan dat deze is goedgekeurd voor een hoger gewicht (omdat dezelfde haak past op een qashqai met handgeschakelde dan wel een automatische transmissie) maar de typegoedkeuring van de autofabrikant is dus altijd leideind.

Let er wel op dat het de- en monteren van de afneembare kogel vaak wat handigheid en oefening vraag en dus niet altijd even vanzelfsprekend is als het lijkt.

Het is te adviseren een 13-polige stekkerdoos te monteren. Caravans worden al enige tijd standaard met dit systeem uitgerust om aan de huidige wettelijke eisen voor wat betreft de verlichting te kunnen voldoen. Zo moeten er bijvoorbeeld ook een mistachterlicht en een achteruitrijlamp kunnen branden en bij 7-polig kom je aansluitingen te kort.
Indien u met een caravan of aanhanger op reis gaat let dan goed op de bevestiging van de breekkabel.