Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoer auto check

Vraag gesteld door op 6 maart 2021

Hoe weet ik of de auto betrouwbaar is als deze nog geen kenteken heeft en ik alleen een meldcode?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe u weet of een auto betrouwbaar is wanneer er vanwege import nog geen kenteken op zit.

Er is een behoorlijk ruim aanbod van gebruikte auto's met een buitenlands verleden. In de regel te herkennen aan een afwijkende datum eerste toelating t.o.v. de eerste toelating in Nederland. Wanneer dat afwijkt van elkaar, is er elders al eerder een kenteken afgegeven en is import een logische verklaring. Het kan ook zijn dat de auto nog geen NL kenteken heeft zoals door u geschetst, en dat de hele procedure van het aanvragen van het kenteken en BPM afdracht nog moet plaatsvinden. Je mist dan wel een stukje identiteit.

Aan een geïmporteerde auto kleeft echter altijd een bepaalde onzekerheid. Een dealerauto zou u als eerlijk mogen beschouwen maar wel met als voorwaarde dat de verkoper het verleden kan overleggen. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Wanneer de verkoper op geen enkele manier aantoonbaar zekerheid kan geven, is dat misschien niet zo'n goede basis om dan toch met deze auto in zee te gaan. Uiteindelijk gaat u deze auto ooit weer inruilen en zou de koper graag óók dat stukje zekerheid willen zien.

Dus het ontbreken van een kenteken hoeft niet per se bezwaarlijk te zijn wanneer u in ieder geval de auto zorgvuldig bekeken en bereden heeft mét een open en eerlijk verleden zwart-op-wit én gegarandeerde kilometerstand. En met 6 maanden Bovag garantie als stok achter de deur. Zonder dit soort ingebouwde zekerheden is alleen een meldcode geen enkele indicatie of een dergelijke koop betrouwbaar is.