Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Akelig geluid tijdens starten

Vraag gesteld door T. de Jager op 7 maart 2021

Onlangs wilde ik mijn auto (citroen C3 2007) starten. Echter, tijdens het ‘draaien’ van me sleutel in het contactslot startten mijn auto niet, maar kwam er een akelig scherp ‘schreeuwend’ geluid. Dit hield natuurlijk op wanneer ik mijn sleutel losliet. Echter, de derde keer hoorde ik dit geluid niet en startte mijn auto normaal.

Het is al de tweede keer dat ik ‘s ochtends dit geluid hoor. Ik vind het een heel naar geluid, maar het is ook erg vreemd dat dit bij de derde of vierde keer proberen er niet is en normaal start.

Is dit een groot probleem en wat kan ik er tegen doen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over een geluid wat zich soms voordoet tijdens het starten.

De klacht die u omschrijft; een ‘schreeuwend’ geluid terwijl u de contactsleutel in de start-stand houdt en een auto die niet gestart is wanneer u de sleutel los laat kan eigenlijk maar 1 oorzaak hebben, een bendix die niet goed in het vliegwiel grijpt. U kunt het beste de garage vragen om de startmotor, maar ook de accu goed te controleren voordat de auto echt niet meer zal starten een volgende keer of prijzige gevolgschade aan de starterkrans is ontstaan.

Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in de revisie van startmotoren en dynamo’s. Hier kunt u natuurlijk ook een diagnose en/of reparatie laten uitvoeren.