Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorstoring Peugeot 2008

Vraag gesteld door op 17 februari 2021

Bij onze peugeot 2008 uit 2016 ging lampje branden van motorstoring en service. Garage kon niet uitlezen omdat lampje uit was gegaan nadat motor was uitgezet. Advies was: doorrijden, lampjes branden best snel. Diezelfde dag kom ik stil te staan, motor valt uit. Distributieriem loopt door olie en is gaan pluizen. De distributieriem heeft pas 60000km gelopen. Onze garage is geen peugeotdealer. Auto is ergens anders gekocht, ook geen dealer. Onze auto had 2 weken ervoor grote beurt gehad en olie was dus vervangen, hadden ze toen kunnen zien dat er vezels in de olie of oliefilters zaten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot is vanwege een brandend storingslampje onderzocht. Uiteindelijk blijkt schade aan de distributieriem in dit geval de oorzaak.

Problemen met de distributie van de in uw geval vermoedelijke 1.2 PureTech motoren blijken helaas wel vaker voor te komen. Omdat de riem in de (spat)olie draait, is gebruik van de juiste motorolie cruciaal. Maar ook met de juiste olie kan de distributieriem schade oplopen. Ik denk niet dat twee weken geleden de garage dit bij onderhoud al had kunnen opmerken. De losgekomen deeltjes blijven vaak in de motor of filter achter en zal bij het aftappen van de olie vermoedelijk ook niet opvallen. Een visuele controle van de riem was op dat moment ook niet aan de orde. 

Mijn beschuldigende vinger gaat meer naar de autofabrikant die een veel langere levensduur had moeten kunnen garanderen. Formeel klop je dan aan bij de verkoper maar is spijtig genoeg geen dealer, net als het bedrijf dat het onderhoud pleegt. Maar misschien wil één van de twee wel contact zoeken met een dealer in hoeverre dit via hun toch geclaimed kan worden. Het gaat echt om een buitensporig gebrek. Ik verwacht wel dat de aankoop en het onderhoud buiten de dealer-organisatie gretig gebruikt zal worden om garantie af te wijzen. Maar het is het proberen waard.