Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine of diesel

Vraag gesteld door J. de Vroome op 15 februari 2021

Ik wil een occasion kopen.
Met het aantal kilometers wat ik nu rij (33800 km/jaar) is een diesel goedkoper. Deze kilometers/jaar gaan binnen 2 jaar verminderen, wanneer ik dichter bij mijn werk wil gaan wonen.

Is het dan nog verstandig om voor een diesel (uit 2015 of jonger) te gaan, ook met de hoge afschrijving en slechte reputatie van diesels?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Op basis van uw huidige jaarkilometrage is een diesel feitelijk nog goedkoper dan een benzine versie. Maar binnen 2 jaar gaat uw jaargemiddelde duidelijk omlaag en dan is de vraag of een toekomstige occasion dan beter op benzine kan draaien.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland, waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd. De aanschaf van een nieuwe diesel zal een hoge afschrijving als gevolg hebben die in de toekomst alleen nog maar nadrukkelijker zal zijn. De keerzijde is dat de aanschafprijzen van gebruikte dieselauto’s ver onder die van vergelijkbare benzineauto’s liggen. Daar kan dan mogelijk nog een voordeel liggen.

Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat er vooral met diesels gebiedsbeperkingen te verwachten zijn. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden. Met een diesel vanaf bouwjaar 2015 zit u dan voorlopig wel aan de goede kant van de streep.

Ik heb echter geen beeld van uw toekomstige jaarkilometrage. Maar met behulp van ons Autokosten programma kunt u een mogelijke dieselkandidaat naast een vergelijkbare benzine versie zetten en een kilometerprijs berekening maken op basis van de aanschafprijs, jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Zo weet u wat de meest rendabele keuze is.