Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervuiling motor

Vraag gesteld door op 5 februari 2021

Ik rijd een Volvo V70 diesel uit 2012. Mijn garage zegt dat het goed is met 3000 toeren te rijden. We hebben 6 versnellingen dus die gebruiken we ook. Dit betekent dat ik bij ongeveer 90 km per uur naar de 5 ga en vlak daarna naar de 6. Dan halen we geen 3000 toeren. De garagehouder zegt dat de motor dan eerder vervuild. Klopt dat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage geeft aan dat het beter is wat hoger in toeren te rijden met uw Volvo V70 diesel om de motor inwendig wat minder te laten vervuilen.

Inwendige motorvervuiling is best een bekend verschijnsel. Door de motorische prestaties, met name door de aanwezigheid van een turbo, kan de motor al uitstekende prestaties leveren in een laag toerengebied. En juist laag in toeren is het verbruik (CO2) ook laag, waarbij sommige automerken ook de schakelindicator nog op anticipeert. Maar juist laag in toeren loopt de motor wat luchthuishouding betreft voor een deel op uitlaatgassen via de EGR klep om de uitlaatgassen wat schoner te krijgen. Juist hoger in toeren loopt de motor op wat schonere lucht, waar het advies van de garage ook op gebaseerd is. 

Wat mij betreft is het zeker niet zo dat u permanent uw blik moet richten op de toerenteller. Maar in het vervolg zou u inderdaad in uw gebruik op dit verschijnsel best kunnen anticiperen door toch wat vaker en langer in een hoger toerengebied te rijden. Misschien zou u nu en dan wat langer kunnen door accelereren en op de snelweg i.p.v. de 6e versnelling de motor zo nu en dan in 5 te laten draaien. Uiteraard hoeft dat niet permanent uw rijstijl te gaan worden maar zo nu en dan het moment pakken door de motor nét wat minder ''lui'' te laten zijn. Dus een beetje anticiperen met uw rechtervoet of gekozen versnelling is zeker een aanbeveling.

Soms wordt een diesel ook wat minder intensief ingezet, met name voor wat kortere ritjes. Dan is premium diesel bij de bekende merken nog een optie om dat te tanken. Dan moet je denken aan o.a. de Shelll V-power, BP Ultimate en Total Excellium. Deze schonere dieselbrandstoffen hebben een meer reinigende en beschermende werking van het brandstofsysteem, met een preventieve werking bij een wat minder intensief gebruikte diesel. Dat kan ook een kleine bijdrage leveren op minder inwendige motorvervuiling.