Naar artikel

Overzetten van grijs naar geel kenteken

Vraag gesteld door op 13 februari 2021

Wat zijn de kosten als ik als particulier mijn bestelauto uit 2008 op grijs kenteken (particulier) wil om laten zetten naar geel kenteken. Ben ik nog bpm verschuldigd en mag ik op een geel kenteken het tussenschot weghalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het overzetten van een auto van 'grijs kenteken' naar 'geel'.

Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. De auto blijft overigens 'grijs' en wordt niet ineens 'geel'. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen.

Maar wanneer u de betreffende auto van 'grijs' naar 'geel' wilt krijgen wordt de auto feitelijk een personenauto en moet deze als zodanig ingericht gaan worden én is er altijd BPM verschuldigd op basis van bruto BPM van de meest overeenkomstige auto op geel kenteken. Hoe hoog die kosten zijn kan ik op basis van deze info u niet geven. Maar van 'grijs' naar 'geel' houdt in dat er een wezenlijke gedaantewisseling ontstaat waar inrichtingseisen aan verbonden zijn en u het om die reden nog eens goed moet overpeinzen.

Los van het bovenstaande vindt u op deze pagina de regels omtrent het al dan niet verplicht aanwezig moeten zijn van het tussenschot bij bedrijfswagens.