Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Langdurige analyse en probleem nog niet gevonden

Vraag gesteld door op 4 februari 2021

Afgelopen woensdag sprongen de dashboardlampjes (ABS, Slip en bandenspanning) van mijn Superb diesel aan. Tevens deden de parkeersensoren het niet meer. De auto vertoonde tot op heden geen kuren. Gelijk naar de garage gereden in de veronderstelling dat de zekeringen kapot waren. Inmiddels is het vrijdag en de dealer garage heeft het nog niet gevonden. De analysekosten zijn al opgelopen tot boven de Euro 2000,-. De auto dateert van 2011 en is nu nog 7000 a 8000 euro waard. Inmiddels wel al een kapotte sensorring gevonden. Echter dit is het niet. Eventueel een kapotte ABS unit. Dit weet men nog niet zeker. Stoppen met de analyse heeft m.i. weinig zin. Echter tot welke hoogte kan de garage doorgaan met analyseren?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Skoda Superb van 2011 met een hardnekkige storing. Tot nu toe heeft de garage aan diagnose zo'n 2000 euro besteed echter zonder de ware toedracht gevonden te hebben. U vraagt tot welke hoogte uw garage kan doorgaan met het maken van dergelijke kosten.

Redelijke diagnosekosten

Op zich mag een garagebedrijf onderzoekskosten in rekening brengen op basis van de tijd die men er aan besteed. Maar in alle redelijkheid moeten de diagnosekosten wel billijk zijn, dus in relatie met de uiteindelijk gevonden oorzaak. Drie dagen zoeken naar uiteindelijk een doorgebrande zekering is een simpel voorbeeld van uiteraard niet in verhouding staande diagnosekosten. Helaas is er in dit stadium nog niet definitief de daadwerkelijk toedracht van de storing bekend. Een gescheurde sensorring had dat kunnen zijn en is het niet onlogisch dat deze is vervangen. Een defect aan de ABS unit is een volgende mogelijke oorzaak die ik zeker niet uitsluit en in de praktijk vaker voorkomt. 

Tot welk bedrag de garage mag doorgaan is feitelijk aan u. Maar ik begrijp ook wel dat er geen weg terug is gezien de al gemaakte kosten en dat het euvel tóch opgelost moet worden. Je kunt echter pas écht de balans opmaken wanneer de storing is verholpen en vooral waardoor veroorzaakt. Dan is het een kwestie van inschatten of de kosten wel in verhouding zijn met de kwaal, en in hoeverre de garage wel professioneel en vakkundig heeft gehandeld. Mocht het hopelijk snel zo ver zijn dat de auto weer in orde is, willen we graag de factuur tegen het licht houden om te kijken of de garage wat diagnose uren betreft het gevonden gebrek wel eerder had moeten traceren.

Meer informatie: Reparatie en onderhoud