Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof vervangen

Vraag gesteld door J. Zwaan op 8 februari 2021

Garage gevraagd koelvloeistof te vervangen. ik had geen problemen met auto. Ik zag vervuild koelwater. Tijdens vervangen/doorspelen koelvloeistof is kennelijk verstopping opgetreden...was auto 3 dagen kwijt en kreeg rekening van 582.47€ koelvloeistof had ik zelf aangeleverd. Ik heb geen prijsindicatie gekregen van te voren...wel een telefoontje dat er complicatie was ontstaan..in de werkplaats omschrijving staat: Koelvloeistof vervangen en doorspoelen en diagnoticeren probleem oplossen rijden en proefrit 6 uur a €62.50€ 375.-€ totaal met oa thermostaat ,sensor,slangklem... €582.47.
Moet ik dit accepteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat er door complicaties bij het vervangen van de koelvloeistof en het doorspoelen van het koelsysteem u na drie dagen een rekening kreeg van 582.47 euro. U kreeg wel tussentijds bericht van extra werkzaamheden.

Het lastige is dat u geen prijsindicatie heeft opgevraagd. Ik weet niet of het bedrijf aangesloten is bij de Bovag waar als voorwaarden geldt dat wanneer het begrote bedrag met méér dan 10% procent dreigt te overschrijden, de klant daarvan op de hoogte gebracht moet worden. Kennelijk zijn die afspraken in uw geval niet gemaakt en heeft de garage min of meer de vrije hand gekregen. Ik weet natuurlijk niet de details van wat en waarom bepaalde ingrepen zijn uitgevoerd en wat de complicatie was, maar ik zie geen concrete reden waarom u het genoemde bedrag niet zou moeten accepteren. Tenzij u kunt aantonen dat de de complicatie en meerkosten te wijten zijn aan onvakkundig handelen van de garage. 

Ik kan me voorstellen dat wanneer het simpel verversen van de koelvloeistof en het ontluchten van het koelsysteem ineens deze rekening laat zien, dat erg schrikken is. Vandaar ons advies, om onaangename verrassingen te voorkomen, vooraf een prijsafspraak te maken en bij complicaties óók altijd te vragen wat de extra kosten zijn. Want met terugwerkende kracht bezwaar maken wordt dan eigenlijk mostert na de maaltijd.