Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Campers en milieu

Vraag gesteld door op 9 februari 2021

Is een oude (diesel)camper, waarmee je dus op steeds minder plaatsen terecht kunt, technisch en enigszins betaalbaar te 'vergroenen'? Een elektrische nieuwe camper is voor vrijwel niemand haalbaar vrees ik.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een oudere dieselcamper te ‘verschonen’ is om toegang te krijgen in milieuzones. Er is één situatie waarbij dat kan, en dat geldt voor campers die in Euro 3 vallen en met betrekking tot de milieuzones in Duitsland.

Een camper met euroklasse 3 kán met een goedgekeurd KBA gecertificeerd roetfilter dus de voor Duitsland gewenste groene sticker kunnen opleveren. De firma Drive Line Systems in Dordrecht levert filters van het Duitse merk JHS. Die voldoen aan de eisen van de KBA (Duitse RDW). Alleen de emissieklasse blijft echter Euro 3. Het verschil tussen Euroklasse 3 en 4 is immers méér dan alleen de roetuitstoot. Het gaat ook om HC en NOx en daarom zal de emissieklasse zoals vermeld op het kenteken niet van 3 naar 4 gewijzigd worden. Uiteraard zal het roetfilter een positieve bijdragen leveren wat betref de fijnstofuitstoot maar gaat de RDW de emissieklasse niet wijzigen.