Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op blanco kenteken

Vraag gesteld door op 9 februari 2021

Ik kan een nieuwe auto kopen bij de dealer, deze moet nog voor de eerste keer op tenaamstelling komen en 1 ste registratie. Echter deze auto heeft een blanco kenteken van 1 jaar oud ongeveer. Is dit erg, en krijg ik hier later last mee bij inruil?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kunt een auto kopen met blanco kenteken. Dat betekent dat het kenteken door de importeur is aangevraagd en door de RDW is toegekend, maar nog niet is tenaamgesteld. Dat noemen ze ook wel een ‘1A’. De auto krijgt op die datum ook de cijfer-lettercombinatie die op de kentekenplaten komt. De datum eerste tenaamstelling is nog blanco, die komt als er zich een gegadigde meldt die de auto koopt. 

De datum tenaamstelling is in feite het geboortekaartje, maar aan de cijfer-lettercombinatie is de auto te herkennen als van 2020 in plaats van 2021. De auto is feitelijk een jaar oud. Hij is wel nieuw in de zin dat er nog niet mee gereden is. Het is geen occasion, maar het kan wel een ‘oud model’ zijn dat al niet meer in productie is of waarvan er in tussentijd een facelift of heel nieuw model is uitgekomen. Dan gaat het om een ‘overjarig model’. Daar is op zich niks op tegen, maar een nieuwer model kan ook verbeterd zijn of couranter bij inruil. U noemt geen specifieke auto, maar dat is wel merk en type afhankelijk. U zult bij inruil van een oud model desgevraagd geen 'last' krijgen, maar het is voor de handel wel een mogelijkheid om als argument te gebruiken bij inruil/inkoop van de auto. 

Uw argument is dat de auto al een jaar ergens overkoopbaar staat. Om welke reden dan ook, de auto zal er niet méér waard van worden en de verkoper moet er toch een keertje vanaf. Dan komen we op korting. Die moet interessant zijn ten opzichte van de prijs van een nieuwe, want anders koopt u wel een nieuwe. Als de korting én de auto voor u helemaal in orde zijn dan is er niks op tegen. Vooral als de auto voor u écht interessant is kunt u profiteren van de situatie dat niemand anders hem wil. Daar moet een mooie deal uit te halen zijn.  

Check bij de verkoper ook nog even wanneer de fabrieksgarantie/carrosseriegarantie en lakgarantie is ingegaan, of dat deze ingaat op datum tenaamstelling.