Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weinig kilometers gereden dit jaar

Vraag gesteld door R. van Wilgen op 31 januari 2021

Mijn Fiat Panda uit 2010 heeft in 2020 bij APK grote beurt gehad. Is nu na 1 jaar en 3000 km weer een servicebeurt nodig bij de APK ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Fiat Panda heeft vorig jaar tegelijk met de verplichte APK een grote beurt gehad. U vraagt zich af of een servicebeurt één jaar na dato en 3.000 km verder dan wel noodzakelijk is.

Uw twijfel is uiteraard begrijpelijk. Het lijkt misschien allemaal erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijkse onderhoud toch niet uit. Met name wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist zéér van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten.

Vandaar het advies in uw geval niet zozeer groot onderhoud te laten plegen, dat is immers 3.000 km later nu niet niet echt relevant. Maar wel met het advies gelijktijdig met de APK de olie tóch te laten verversen en een nieuw oliefilter. Op basis van het bovenstaande is dat toch een verstandige en niet overdreven investering. 

Meer over auto's en onderhoud leest u op onze autoportal.