Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie nog de moeite waard

Vraag gesteld door B. Magdelijns op 1 februari 2021

Ik rij een Honda Accord uit 2003 met 225k op de teller. Sinds kort hoor ik bij koude start een korte harde ratel en als ik in z’n 1 optrek een kort krassend geluid waarbij de motor niet oppakt. Ik vrees voor 2 dure reparaties te staan. Klopt dit? En is dit repareren nog de moeite waard?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een tweetal autotechnische verschijnselen bij uw Honda Accord uit 2003 en u vraagt of dat nog te repareren valt én of dat de moeite waard is.

Het kort krassende geluid bij het optrekken zoals door u omschreven zou een slippende koppeling kunnen zijn. De harde ratel bij de koudstart zou misschien een bijgeluid van de startmotor kunnen zijn, ervan uitgaande dat bij een draaiende motor het geluid vervolgens dan wel weg is. Maar dit blijft op afstand gissen naar een diagnose. Stel dat de koppeling versleten blijkt, dan ben je met een kleine 1000 euro voor een nieuw exemplaar wel aan de beurt. En wat het andere verschijnsel betreft komt een revisie startmotor gemiddeld wel gauw op 400-500 euro. 

Maar ik wil benadrukken dat het bovenstaande allemaal op basis is van meerdere slagen om de arm. Een diagnose op afstand is eigenlijk een onmogelijke opgave en is nader onderzoek van een garage noodzakelijk om de vinger op de goede plek te krijgen. Misschien valt het wat kosten dan tóch mee of toch juist tegen. In een goede staat denk ik dat een inruilwaarde van een dergelijke Accord rond de 2.000 euro zal zijn. Dan zou het best kunnen dat in het ergste geval de reparatiekosten óók in die richting gaan. Dan is het misschien verstandig van een 18 jaar oude auto afscheid te nemen en dat bedrag te stoppen in een ander exemplaar.