Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt

Vraag gesteld door G. van den Bos op 31 januari 2021

Ik heb een Ford C max Energy van 2015.
Onlangs heb ik de jaarlijkse beurt bij een Ford Dealer laten uitvoeren. Nu wordt ik geconfronteerd met een nogal hogen nota, want de KM stand is 24823 en op de nota staat beurt na 6 jaar/ 120.000KM is dit correct?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt zich af of de onderhoudsbeurt die onlangs door uw Ford dealer is uitgevoerd wel nodig was.

In verreweg de meeste gevallen is het voorgeschreven onderhoud volgens de autofabrikant niet alléén kilometers- maar ook leeftijdgebonden. In dit specifieke geval gaat het om de beurt die volgens het onderhoudsschema moet worden uitgevoerd als de auto 120.000 km heeft gereden óf de leeftijd van zes jaar heeft bereikt. Uw auto is zes jaar dus de juiste beurt is uitgevoerd. Dat heeft ermee te maken dat wanneer een auto relatief weinig rijdt er toch sprake is van onderhoudsnoodzakelijke ingrepen.

Olie is daar eigenlijk het voornaamste voorbeeld van. De smerende eigenschappen nemen uiteraard af door met de auto te rijden. Bij auto's die relatief weinig of vooral voor korte ritjes worden ingezet, gaat de oliekwaliteit óók achteruit. Door invloed van vocht en vuil, met name een verschijnsel bij auto's die weinig rijden, veroudert en verontreinigt de olie eerder dan bij een auto die dagelijks op bedrijfstemperatuur komt.

In uw geval zou ik willen adviseren in ieder geval de olie en het filter jaarlijks te laten vernieuwen. En bij weinig kilometers per jaar kunt u van een grote beurt best weleens een kleine beurt laten maken. Maar nieuwe olie en filter is wat mij betreft altijd een jaarlijks terugkerend ritueel. Zeker óók bij een dergelijk kilometrage op jaarbasis zoals in uw geval.