Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement kapot

Vraag gesteld door M. Draaisma op 28 januari 2021

mijn bmw x1 wilde niet starten, deze was leeg.  de garage stuurde een mannetje met een auto. deze kreeg de motorkap niet open om mee te beginnen. Ik hoorde vanuit huis de startmotor erg lang rondgaan , gepaard gaand met vele startpogingen   sleepwagen kwam langs en nu werd er door de sleepwagen ook geprobeerd te starten/  helaas  .  de garage belde om te zeggen  dat deBaasiseebheid DDE kapot was en de accu leeg trok.  vandaag lees ik in een krant dat je een  nieuwe c q vrij nieuwe auto alleen extern verantwoord kunt opstarten met een eenheid die piekbelasting tegengaat.  mi heeft de repeterende piekbelasting de regeleenheid vernield.  graag uw mening  groet mindert draaisma   nb een bmwxi april 2016 km0180.000

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW X1 wilde onlangs niet starten. De accu was leeg. Uw garage stuurde iemand die langdurige startpogingen ondernam met draaiende startmotor maar zónder dat de motor wilde aanslaan. De uiteindelijk diagnose blijkt de ECU Motormanagement DDE te zijn die de accu heeft leeggetrokken. U vraagt zich af of het langdurig starten en mogelijke piekspanningen het gevolg kunnen zijn van dit defect.

Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto's door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Dat risico is er in potentie al veel langer dan uw generatie BMW. Dus iemand die professioneel een starthulp aanbiedt moet daar toch echt wel van op de hoogte zijn. En misschien dat de betreffende monteur/sleepdienst de juiste procedure ook heeft gevolgd wanneer dit toch min of meer dagwerk voor 'm is. Het defect aan de ECU zou dus spijtig genoeg best het geval kunnen zijn maar kan je ondeskundig handelen ook niet uitsluiten. De moeilijkheid is echter dat het aan u is dit aan te tonen. En dan ligt gelijk hebben en gelijk krijgen ineens heel ver uit elkaar.

Waar u de verantwoordelijke dealer nog wel mee kunt bestoken is dat dit defect een auto treft van ''slechts'' 5 jaar oud. Misschien dat hij nog te porren valt voor een coulance bijdrage omdat een levensduur van minimaal 10 jaar voor een dergelijke computer niet onredelijk is. Maar het aantonen van ondeskundig handelen lijkt mij geen haalbare kaart.