Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hogere banden monteren

Vraag gesteld door J. Ulrich op 29 januari 2021

Ik rij een Fiat 500L Living Lounge, een compacte mpv 7-persoons met trekhaak (originele goedgekeurde). De bandenmaat is 225/45R17 welke standaard is voor dit model.

Ik heb hetvolgende probleem. Wanneer ik een steile weg omhoog moet rijden (dagelijks) of een hoge uitrit af (zo'n schuine stoeprand),  dan raakt de onderkant van de trekhaak soms de straat. Helemaal als er passagiers achterin zitten.

Ik wil de wagen dus een paar cm omhoog hebben. Kan ik een hogere band laten monteren bijv. 225/50R17?

Ik weet dat het een paar cm verschil is maar voor de wielkast lijkt het geen probleem te zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U raakt regelmatig met de gemonteerde trekhaak van uw Fiat 500L Living Lounge de straat. U vraagt of een hogere band een passende oplossing is.

De door u genoemde alternatieve bandenmaat heeft inderdaad een andere hoogte/breedte verhouding en is feitelijk in z'n geheel hoger. Dat komt neer op zo'n 2,25 cm maar in de totale omtrek is dat ruim 7 cm. De afrolomtrek van een compleet wiel heeft direct te maken met de aanduiding van de kilometerteller en de snelheidsmeter. Er ontstaat zo wel een wat ons betreft té grote afwijking in het verschil in de afrolomtrek tussen de twee genoemde maatvoeringen. Met als gevolg dat t.o.v. de oorspronkelijke bandenmaat de snelheidsaanduiding op de teller een lagere snelheid aangeeft dan de effectieve snelheid van dat moment. En formeel is het zo dat de weergegeven snelheid niet lager mag zijn dan de werkelijke snelheid. Om die reden raad ik deze keuze dus af. 

Wanneer u een passende ingreep zou willen laten uitvoeren zou u misschien kunnen overwegen hulpveren te laten plaatsen of zwaardere vervangveren. Mogelijk dat de rijhoogte daardoor voldoende omhoog gaat en het veerkarakter achter net wat stijver wordt met belading of mensen achterin. Ik denk dat u de oplossing dus méér in die richting moet zoeken en niet in hogere wielen.