Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weer diesel of benzine

Vraag gesteld door R. Brink op 17 januari 2021

Helaas hebben mijn partner en ik een ongeluk gehad met onze geliefde V40 D2. helaas is auto waarschijnlijk total loss is. Nu is de vraag wat is verstandiger is om toch weer diesel te kopen of toch naar benzine over te stappen? we maken gemiddeld met hoofdauto zn 30-40000 Km per jaar. kunnen jullie hier ons bij helpen afweging te maken?

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Door een noodlottig ongeval moet u afscheid nemen van uw Volvo V40 diesel en u vraagt zich af of met uw jaarkilometrage een diesel dan nog wel rendabel is.

Wanneer dat uiteindelijk dichter tegen de 30.000 km dan in de buurt van 40.000 km op jaarbasis uitkomt, kan het zijn dat benzine toch onderaan de streep goedkoper is. Richting de 40.000 km kan de balans weer nadrukkelijker doorslaan naar diesel. En minstens zo relevant is de aanschafprijs. De gebruikte dieselmarkt staat er erg slecht op en kan het juist aantrekkelijk zijn om voor een diesel te kiezen dan voor een vergelijkbare benzineauto, die duidelijker voor een hogere prijs in de showroom staat.

Maar de overweging waar u mee worstelt is min of meer maatwerk. Daarom verwijs ik u naar ons autokostenprogramma. U selecteert een mogelijke benzine én diesel kandidaat, en op basis van o.a. uw jaarkilometrage en geplande gebruiksduur maakt het programma een prijsberekening per kilometer of per maand. Zo maakt u de beste vergelijking en komt er redelijk nauwkeurig naar voren wat economisch de beste keuze is.