Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tik links achter bij het blok

Vraag gesteld door op 10 januari 2021

Ik heb een Opel Corsa 1.4 uit 2007 en deze tikt bij koude start lijkt links van het blok vandaan te komen bij de uitlaat kleppen gaat mee op de toeren en na 1a2 minuten is het weg wat zou dit kunnen zijn en kan dit kwaad?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een tikkend bijgeluid bij uw Opel Corsa dat wel na enkele minuten verdwijnt.

Ik weet niet of de linker kant van het motorblok bekeken is vanuit uw zitpositie óf juist voor de auto. Vermoedelijk het laatste en zou het bijgeluid van de distributieketting afkomstig kunnen zijn. Een bijgeluid van hooguit enkele tientallen seconden hoeft dan niet verontrustend te zijn, maar enkele minuten zou kunnen duiden op een versleten ketting en/of kettingspanner met geleiders. 

De bediening van de kleppen gaat middels hydraulische stoters en zou een tikkend bijgeluid koud daar óók van afkomstig kunnen zijn. Soms wil frisse olie in zo'n geval helpen maar ook dat kan slijtage zijn. Maar dit zijn wel de twee voornaamste potentiele oorzaken. U begrijpt dat een diagnose op afstand altijd lastig is. Maar een garage zou bij koude motor én het dan aanwezige geluid binnen die enkele minuten de ene oorzaak van de andere moeten kunnen onderscheiden. Dus een garagebezoek is wel noodzakelijk om tot een diagnose te komen.