Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spijkerbanden in Finland

Vraag gesteld door L. Laagland op 9 januari 2021

In het verleden vaak in de winter met eigen auto naar Lapland (Finland/Zweden) geweest.
Altijd spijkerbanden, dat ging heel goed.
Mijn vaste adres bij Göteborg in Zweden voor het wisselen naar spijkerbanden is er niet meer.
Ik wil nu na een aantal jaren nog een keer (misschien voor het laatst) in de winter op vakantie naar Lapland met de eigen auto.
1. Kent u een adres in Zweden (in de buurt van Göteborg), maar liever nog in Finland (in de buurt van Helsinki), waar ik spijkerbanden kan huren?
2. U hebt onlangs winterbanden in Finland getest.
In Uw landeninformatie lees ik, dat in Finland winterbanden in een bepaalde periode verplicht zijn. Ik heb niet gelezen, dat spijkerbanden dan verplicht zijn. Toen ik in het verleden naar Finland ging, zag je de Finnen zelf eigenlijk alleen maar met spijkerbanden rijden.
Is het vertrouwd/verantwoord om niet met spijkerbanden, maar met winterbanden in de winter naar Lapland te rijden?
Ik rijdt nu een auto met 4-wielaandrijving, die automatisch in werking treedt, als de voorwielen beginnen te slippen (Toyota RAF4, niet bedoeld als reclame-uiting, maar ter verduidelijking; eerder ging ik met een vergelijkbare Honda CRV)
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van spijkerbanden in Zweden en Finland en eventueel de mogelijkheid tot huur.

Voor Finland geldt wat betreft spijkerbanden het volgende:
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november tot de eerste maandag na Pasen. Als spijkerbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd en ook op de wielen van een eventuele aanhanger.

Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 december tot 1 maart. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's. Deze periode kan worden verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. In het Finse deel van Lapland, rond de poolcirkel, zijn winterbanden verplicht van midden oktober tot eind april. Meer aanvullende info vindt u op onze pagina Verkeersregels auto en caravan in Finland

Voor Zweden geldt:
Het gebruik van winterbanden (met of zonder spijkers) is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's. Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 oktober t/m 15 april ongeacht de weersomstandigheden. Als de weersomstandigheden en de toestand van de weg dat vereisen, mogen spijkerbanden ook buiten deze periode worden gebruikt. Dit is vaak het geval in het noordelijk deel van het land.

Om die reden lijkt het me ook logisch dat een rit naar Lapland, zoals u al eerder heeft ervaren, bij voorkeur met spijkerbanden wordt afgelegd, waardoor u feitelijk bent voorbereid op de strengste omstandigheden. De gebruikelijk doorgaande wegen zullen in de regel schoon genoeg zijn om met winterbanden rondom uit de voeten te kunnen. Maar zoekt écht het avontuur op, dan zijn spijkerbanden eigenlijk wel een aanbeveling om niet onaangenaam verrast te worden.

Spijkerbanden zijn in Zweden niet te huur maar wel te koop. In Finland is de kans op huur zeker groter maar concrete adressen zijn er niet. Daarover zou u ter plaatse over kunnen informeren.